Så fin idag

Ville inte sluta rida idag så underbart att bara få rida på en häst som inte busar eller tramsar känns så skönt. Blev galoppbommar dock på B-ponnyavstånd så lite kort men fungerade några gånger då förstår ni hur lugn han var! Min älskade ponnyhäst! <3

Imorgon blir det likadant arbete och sen på söndag blir det promenad! Härligt att vi är igång igen och hoppas att min egen styrka i kroppen kan byggas med min nya plan. 

Ridning

Skrittade Bira 30min med hackamore, och provade trava lite lång och låg. 
Han var riktigt fin och lyssnade bra på rakt spår. Jag jobbade mycket med att hitta balansen och energin då vi red tidigt på morgonen. 

Longering

Nu har jag fått tillbaka bilen och känner mig hel igen. Bira och jag lastade och åkte till ridhuset och först fick han springa lite lös och därefter longerade vi. Tyvärr släpper underlaget så galoppen var inte alls rolig. Så vi körde bara skritt och trav mestadels. Imorgon blir det också longering. 

Mörkerträning

Promenad i byn, så härligt. Hittade av en bra tid att promenera mötte inga människor eller lampor... Tills jag hade 500m kvar och skulle korsa gatan.. 6bilar o buss och lite människor, stackars bira visste inte va han skulle bli av stackarn! Men efteråt var allt borta på några få sekunder... 
Här är en bild på gångbanan i Vännäs, tack för gatlampor :)


Sista dagen på lugna veckan

Blev mys i hagen idag, bira fick ha halstäcket på även om det bara var -8 men blåser rätt bra. Imorgon blir det ridning på schemat, ska testa och skritta på ridbanan. 

Promenad i blåsten

Blev en mysigkväll i stallet, vi tog en promenad i mörkret och med -8 och jätte blåsigt. Bra miljöträning. Så skönt att bara få ha en lugn vecka man saknar ridningen lite måste jag säga. Men blir till nästa vecka hoppas jag. Bira tyckte det var lite läskigt med blåsten och alla bilar och lampor i mörkret. Men vi kom runt lägret, så en promenad på ca 30-40min. 

Ridning på schemat

Dagen skulle innehålla ett skrittpass, men vi körde fullt ut.. blev till och med lite galopp. Nöjd med Biras pass efter en vecka ledigt från ridningen, underbart att verkligen få rida igen även om det känns tråkigt att min kropp säger stopp. Imorgon ska vi testa lite uteritt. 

Vila

Bara hag- och boxmys! 

Longering

Min rygg är fortfarande inte bra,  idag blev det en seg dag för mig i stallet. Mockade och valde att köra iväg och longera Bira lite, trodde han skulle vara pigg men icke. Var seg han men. Så imorgon blir det dags för ridning om det orkas med, vi har ju en halv vilovecka. 
Har man glömt deltat hemma så fixar man eget.. 

 

Lugn vecka

Eftersom förra veckan blev en del hård träning och kylan har slagit in samt min egen rygg har sagt till så blir det en lugn vecka. Bira fick idag en helt vilodag, var ute och kliade han lite under täcket det tyckte han var riktigt mysigt.
 
Det bästa av allt är att ha ett bra team runt sig och jag är tacksam för de människorna jag har lärt mig känna i Vännäs som får min vardag att fungera och gå runt. Idag va en bra dag, transporten fick ny handske, damask och dämpare, så nu slipper vi ha fastfrysta bromsar och stutsande släp och ett släp man ej behöver vara rädd för att tappa. Tusen tack Håkan Andersson som hjälpte oss att byta det. Guld värt!
 
Imorgon blir det att åka till ridhuset och longera lite och sen bara mysa i stallet. <3

Längtar till man kan njuta av det...

Snö i Vännäs just nu: 

Snö i Rävetofta just nu:


Promenad

Idag blev det en vilodag, eller mer en promenaddag för att se något annat än ridhusväggar. Blev 40min skritt i det underbara vädret, och bira fick gå utan täcke och mysa på, va bara -19. 



Hoppträning

Så underbart roligt det är att vara igång igen med ridningen, funderar på om man kanske ska ta och satsa på lite hoppning istället, fick som lite motivation. Bira tyckte det var hur kul som helst, vi tränade för Emma Lyxen som kom med lite tips och ideer, vi hade följande upplägg. Alla körde egen uppvärmning, körde mycket raka spår längs fyrkanten i varierat tempo, sen tillsammans blev det travbommar och därefter galoppbommar, på slutet när vi hade kört det några gånger fick vi till tempot då han till en början rent av drog upp huvudet och sprang. Vi hoppade fram på ett kryss som sen blev ett räcke, jag som skulle hoppa lågt, slutade med att det låg på 80-90cm. även nvände vi en oxer och hoppade på som också låg på 80cm riktigt roligt! Min egen rädsla börjar som släppa och när jag som känner att ber tränaren mig att hoppa så tror jag att jag klarar av det och då är det bara att köra. Bira var riktigt fin. Vi avslutade med en bana på 70-90cm på 5st hinder, han kom tillbaka och hoppade allt jag styrade på min älskade häst. Måste säga att sällan jag ridit hästar som är så ärliga på hinder att man bara behöver reglera tempot och styra. Det kändes otroligt bra och de lär hända fler gånger både bra träning för mig och för Bira. 

Stigbygelpåsar

Tänkte jag skulle vara duktig med min utrustning nu, jag ska smörja in min sadel efter varje pass och värna om den då den ska hålla länge. Jag önskar att jag verkligen hade samma känsla som tidigare, men jag hittar inte den. Bira och jag är på samma ställe och vi kommer inte vidare. Idag blev det bara "runt, runt och runt" kändes inget bra. Men har hållt på med stigbygelpåsarna hela dagen och det påverkar också min ork och energi. Imorgon ska vi deltaga på hoppträning i grupp, ska bli roligt och få lite tips och ideer och känna att man kan släppa sina krav och bara fokusera på just där och då. 

Dagens sysselsättning: 


Vilodag

Bira hade sin hagdag idag, bara få göra ingenting. Det behöver han med imorgon kör vi lite lättare ridning inför kommande projekt om att arbeta med ryggen. Men helt klar va han värd en vilodag. 


Cavalletti

Vi körde en kombination med den nya utrustningen, använde mina gamla läder och nya sadeln och han var helt underbar! Jag kände verkligen hur fin han var lite små träningavärk kändes de som han hade efter igår. Bira jobbade på bra både på kortspår och långtspår till bommarna. Vi jobbade 30min och mycket i trav! 
Övningen jag använde mig av är denna:


Ny sadel!!!!!

Nu vill jag bara RIDA.. Helt underbart, vi hade sadelprovning idag och jag förväntade mig inte att komma hem med en ny sadel utan bara att korrigera min padd. Men hittade en sadel som klaffade direkt, den satt underbart både för mig och för Bira. Så nu är den min! 

Blir att rida in sig på den här i veckan och hoppas den ger oss en bättre förutsättning än den gamla. Jag är så nöjd, det blev en Lippo Allegria 16,5" W. 



Equanimity



Vill försöka bilda mig en uppfattning men kan konstatera att efter att använt det en gång kommer jag inte att säga så mycket, mer än att Bira var mycket lugn och inte stressad. Det fungerade bra efter en timme, sen började det som avta och bira börja bli trött, och protesterade en del. Men hör och häpnad fick vi av två skor och verka och på med två skor! Check! Ett team med en bra hovslagare som ställer upp när man behöver, speciellt Bira trivs bra! 

Slafsridning

Testade och rida ett tredje pass på rad i ridhuset, som planerat. Så fin Bira var. Blev ingen specifik övning idag utan mest röra på oss ordentligt. Jag saknar en tränare, någon som kan säga "det gjorde du bra". Nu går jag endast efter känslan, men det fungerar också ett tag. Bira är så mysig och lyssnar på mig när jag ger han en uppgift. 

En underbar bild tagen av Julia Bergman


Hoppning, första gången!

En toppen dag för mig och Bira. Vi sällskapade till ridhuset med Julia och Sonat. Vi körde bommar på kort slalom och två räcken på 40cm längs andra långsidan. 
Började med att rida fram på den övning vi gjorde igår med volt utmot skänkelvikning.. Både i skritt och trav. Han lyssnade superfint så vidare utveckla med kontakt på yttersidan med cavaletti och avlutade med några språng över hinderna. Fick två fina språng i slutet, dock kändes det som bira njöt. Full fart framåt. :) min älskade häst!

Nu börjar hårda träningsveckan!

Full träning idag, Bira joggade på bra idag och bjöd på fint pass! Vi travade lite bommar och njöt på massor i hela 45min. Började skritta en ny övning "på volt utmot skänkelvikning" hoppas jag kan introducera den i trav redan imorgon. Sen blev det trav runt fyrkanten och över bommar. Vi avslutade med galopp runt fyrkanten och på volter. Riktigt härlig att rida med mycket energi, nu börjar även kylan komma och börjar se ut som att vintern kommer ändå! Mysigt men det kändes som våren var på gång tidigare och Bira taggad att vara utan täcke. Men idag blev det täcke gånger tjocka! 

En tuss hö kan vara så gott!

Väldigt passande, kallt och elendigt idag många minus grader, och vitt på marken! Bira fick en vilodag med lite borstning och en snabbvisit eftersom jag fått jobba långdag. Imorgon är det åter ridhuset med lite bommar tänkte jag! 



Sand och grus plus fyra staket!

Dagens erfarenhet rikare lär det bli fler pass på ridbanan hemma i stallet. Om nu vädret kommer hålla i sig med plusgrader och upptinad ridbana.
Började med "träning av uppsittning" tyvärr blev Bira rädd för mig vid 2 testet och jag fastnade med foten och han sprang iväg med mig hoppande efter. Tillslut kom jag bort från stigbygeln och bira stannade och vi började om och det gick super bra! 
Vi red 40min i både skritt och trav. Jag använde min favoritövning som är simpel, 20m volt snett igenom, snett igenom och 20m volt igen. 
Målet var inte stressa igenom och ta förhållningar, kan bli bättre på rakt spår. 
Men så underbart!! 


Fyra väggar och tak

Promenad inomhus är vår nya grej, eller inte.. Jag och speciellt Bira är då trött på att gå runt, runt och runt innanför fyra väggar. Blir ganska enformigt. Men med 30min promenad var vi väldigt nöjda och då blev det lite frihet för bira men fick som ingen fart idag. Men otroligt söt bild fick jag på min fotomodell :)



Longering på schemat

Bira var riktigt duktig idag, men lugn framskrittning och jobbade på mycket i skritten på volt, innan det var dags för att trava. Direkt från början slappnade han av och jag fick med hans tanke med mig. Jag bara gillar att se på han när han gör som han gör. Känns så bra. Vi avslutade med lite galopp men även där var han lugn och arbetade med hela bakdelen. Nu kommer snön, så håll tummarna att vi snart kan rida på ridbanan hemma.

35min miljöträning

Efter gårdagens bättre pass blev det promenad i Vännäs för lite miljöträning, så vi inte glömmer bort allt runtomkring oss. Lite slask vad gör det när temperaturen är som bäst. Bira skötte sig stundtals bra men läskiga skyltar är inte kul att passera. Imorgon står det longering på schemat. 

Hackamore ett alternativ

Precis som jag skrev igår så skulle jag fortsätta på gårdagens upplägg, det blev bra till en början. Fick en bra framskrittning och en bra början på traven, mitt under ridpasset kom det in fler hästar och då blev Bira spänd och var inte sig själv. Vi fick travat lite mer och tillslut kändes det bra igen och vi avslutade ridpasset med avsutten avskrittning. Älskade häst som brukar vara duktig fotomodell, men inte idag han ville hellre hem...

Stressigt är aldrig bra.

Blev ett kvällspass i ridhuset idag. Vi blev aldrig oss själva, bira stressig och jag kom aldrig till ridning.
Travade lite bommar, och tog ett fokus på travarbetet som avslutades bättre. 
Imorgon lägger jag in samma travövning och hoppas på att den blir bättre och mer avslappnad. 

Min BacchusBira!

Usch vilket väder som inleder år 2014. Blankis, regn och ingen snö. 

Detta året tänkte jag att det skull


e bli Biras år. Kommer att i den mån jag kan uppdatera dagliga händelser och beskriva vår resa från början, en dag i taget. 

Årets första dag igår longerade jag han och det gick väldigt bra. I alla tre gångarter jobbade vi på, främst i trav. Han fick akupunktur den 30dec2013 och har varit väldigt lugn efter den, möjligtvis att en del spänningar har släppt. 

Idag den 2jan2014 står promenad på schemat, men säger bara det tur man har transport och kan åka till ridhuset och promenera inomhus och inte riskerar livet av att halka omkring ute. Även skönt för bira att få sträcka på benen ordentligt en timme. 


bacchusbira.blogg.se

Här får ni följa min resa med Bacchus Bira. "Bira" är importerad från Danmark år 2007 och köptes då av Malin Melander men sedan april 2012 ägs han av mig Elin Kosola . Född 1999-01-01 och är min Birabus.

RSS 2.0